Právě teď v e-shopu doprava ZDARMA při objednávce nad 3 000 Kč!
Staňte se fanouškem
  • Čeština

Jak se připravit

1. Promyslete si funkci
Kolik vás doma je? Jak často vaříte? Co všechno a v jakých množstvích budete v kuchyňské lince skladovat? Jaké spotřebiče používáte? (Pokud předěláváte starou kuchyni). Jaké nové spotřebiče byste si chtěli koupit?

2. Uspořádejte prostor
Jak má kuchyň navazovat na jídelní část? Bude propojena s obývákem? Kde bude umístěn jídelní stůl? Kolik denního světla je v kuchyni? Kde asi budete potřebovat osvětlení navíc?

3. Promyslete si rozpočet
Kolik asi chcete do kuchyně investovat? Aby vám poradce navrhl to nejvýhodnější řešení.

4. Přineste si obrázky
Přineste si fotky prostoru, do kterého bude kuchyň osazena. Náš poradce získá lepší představu a bude moci pracovat s detaily, které se vám možná nezdají důležité. Pokud máte obrázky kuchyně, která se vám líbí, přineste si je také.

5. Zaměřte místnost
Nejdůležitějším bodem v přípravě podkladů je vypracování základního nákresu prostoru - od půdorysu až po inženýrské sítě. Pokud si na to netroufáte nebo nemáte čas, využijte naši službu PŘESNÉ ZAMĚŘENÍ.

Zaměření prostoru

Aby kuchyně dokonale zapadla do vašeho bytu či domu, potřebujeme spolu s vámi připravit přesný plán. Zakreslit detailní půdorys místnosti, zaměřit inženýrské sítě, odměřit stropy a různé výklenky. Na základě takového nákresu společně s vámi připravíme kuchyni na míru. 

 zaměření  zaměření  zaměření

1. Nakreslete půdorys

Nic složitého, stačí jednoduchý obrázek s tužkou a pravítkem, případně na počítači. Nezapomeňte poznamenat jeho základní rozměry! V případě, že máte byt apartmánového typu, zakreslete i prostor jídelny a obývacího pokoje. Kde přesně bude stát kuchyň? Jakou máte představu o její velikosti?
 

2. Nakreslete a zaměřte stěny a překážky na stěnách

Zaměřte světlou výšku místnosti, zakreslete rozmístění a směr otevírání oken (šířku okna, výšku okna, výšku od podlahy po parapet). Také zakreslete balkonové dveře, dveře na terasu, vstupní dveře. Zadejte rozměry všech vyčnívajících sloupů, stavební nerovnosti, niky, výklenky, stoupačky a podobně. Pokud jsou v místnosti radiátory zadejte jejich rozměry a umístění.

 

3. Zaměřte inženýrské sítě

Elektrické rozvody, instalace vody a plynu, které zůstanou ve vaší nové kuchyni. U novostaveb nebo úplné rekonstrukce se v prvním kroku musí udělat návrh kuchyně a na jeho základě vám poradce vypracuje projekt nejvhodnějšího umístění elektroinstalací a rozvodů. Obklady se většinou se změnou dispozice mění, ale pro jistotu si je můžete také zakreslit.
 

Pracovní zóny v kuchyni

Každá činnost, kterou je třeba provádět v kuchyni vyžaduje své místo. Proto rozdělujeme kuchyni na několik zón podle druhu činnosti, které v ní uskutečňujeme. Správné uspořádání kuchyně je důležité nejen pro úsporu času, ale hlavně na snížení námahy při samotné přípravě jídla.

zóny 

 

1. Zóna odkládání
2. Zóna umývání
3. Zóna pracovní
4. Zóna vaření  5. Zóna skladování 
 V této zóně se odkládá nespočet potřebného nádobí, kuchyňského nářadí, skla, porcelánu a malých elektrospotřebičů. Rozumně a přehledně zorganizovaný
odkládací prostor je proto nezbytností.
 Centrem této zóny je dřez, ve kterém se myjí potraviny před samotnou přípravou pokrmů. Čistí se zde pomůcky po vaření a myje se nádobí. Součástí může být myčka
nádobí nebo drtič odpadu.
 Tato zóna slouží na samotnou přípravu jídla. Čištění, krájení, míchání, zdobení, hnětení, válení, vykrajování a řadu dalších činností vyžaduje dostatečný prostor.  Součástí této zóny je varná plocha, elektrická trouba (sporák) a odsavač par, příp. mikrovlnka. To znamená,že slouží k tepelné úpravě pokrmů (vaření, smažení, pečení a ohřev).  Je to zóna, v níž se skladují čerstvé, chlazené, mražené a trvanlivé potraviny. Proto je v ní umístěna chladnička, mrazák, potravinová skříň nebo menší výsuvné systémy
sloužící k uchování potravin.

Dispoziční řešení kuchyně

Velmi důležitým prvkem dnešní moderně řešené kuchyně je aby správně zapadla do obytného prostoru. Pro dobře fungující kuchyni je nezbytné, aby dokázala maximálně využít prostor s co největší užitnou plochou. Zároveň však musí být zajištěn dostatečný prostor pro volný pohyb. 

zóny   trojúhelník

Pracovní trojúhelník

 Základem dobře navržené kuchyně je pracovní trojúhelník, který vzájemně spojuje tři pracoviště propojeny hlavními činnostmi, bez kterých se neobejde žádná kuchyně.

 

zona L   
Rohová (tvar „L“)
Vhodná do středně velkých domácností, umožňuje snadný dosah od pracovní plochy na obě strany. Dobře funguje s obývacím prostorem začleněným v té samé místnosti
a také odstraňuje nedostatek stěnové plochy.
Rohová (tvar „U“)
Je vhodná i pro členění velkých prostor na pracovní a jídelní část. Pracovní zóny je nutné umístit od sebe v dostatečné vzdálenosti. 

 

 lineární dvoustranná 
Přímá (lineární)
  • Pro menší domácnosti, vybavená nejnutnějším úložným prostorem
  • Pro použití jednou nebo dvěma osobami najednou
  • Je dobré zakomponovat vestavěné spotřebiče a využít veškerý dostupný prostor a zvětšit tak pracovní plochu
Dvoustranná (paralelní)
  • Naproti sobě dvě sestavy poskytují nejlepší využití prostoru, vyhovuje průchozím kuchyním v ne příliš širokých prostorech
  • Rozměr komunikačního prostoru mezi spodními skříňkami by měl být minimálně 1,2 m 

 

ostrůvková  zona G 
Ostrůvková
Ostrůvek vytváří oddělenou pracovní plochu, kterou lze využít pro skladování nádobí, na vaření nebo mytí. Musí být dostupný ze všech stran, dobře navržený ostrůvek zabraňuje
zbytečnému obcházení dokola. 
Poloostrovní (tvar „G“)
Prodloužením pracovní desky získáme jídelní pult nebo místo pro jednu z hlavních činností. Opticky předěluje prostor na pracovní a obývací. 

Přehled základních výškových a šířkových modulů

V nabídce máme více než 250 typů skříněk pro kuchyně NATUREL. Jednotlivé typy se mezi sebou liší šířkou, výškou a hlavně využitím. Přinášíme vám přehled výškových variant skříněk, ve kterém chceme zdůraznit pestrost výběru skříněk, jejichž výška vychází z ergonomických pravidel při navrhování kuchyně.

výšky kuchyňských skříněk 

Upřednostňujeme individuální přístup ke každému zákazníkovi. Abychom připravili kuchyňské řešení šité na míru právě vašim potřebám a přáním, sjednejte si schůzku přímo s naším odborným prodejcem na www.siko.cz/schuzka.