SIKO roste dál, rodina zůstává!

Společnosti SIKO KOUPELNY a.s. a SIKO KÚPEĽNE a.s. oznámily, že k 11.5.2015 dochází k obměně rolí ve vedení firem. Pozici ředitelky opouští Jaroslava Valová a na pozici nastupuje syn, Tomáš Vala.

Tomáš a paní Valová

SIKO bylo založeno v roce 1990 Jaroslavou Valovou, dcerou bývalého zahradníka knížete Schwarzenberga, náčelníka Sokola a režiséra ochotnického divadla Bedřicha Štyndla. Aktivitu po něm zřejmě zdědila. SIKO začalo jako malý obchůdek v jihočeských Čimelicích, přes které "Pražáci" jezdili na chaty na Šumavě a během 25 let se stalo předním českým a slovenským dodavatelem koupelen a kuchyní s 600 zaměstnanci a ročním obratem přesahujícím 2,5 miliardy Kč.

SIKO je dnes nejlepším důkazem toho, že i v dnešním světě korporací a unifikovaných řešení je místo pro rodinné firmy, které si váží svých zaměstnanců jako lidí, zákazníkům chce pomoci splnit jejich sen a když se něčemu opravdu věří, tak existují řešení ne překážky.

Od počátků firmy jsme byli unikátní v nevídané péči o zákazníky, sehnali jsme i zboží, které se už nevyrábělo a lidé je potřebovali na opravy. Pátrali jsme ve skladu našich dodavatelů, jestli někde nemají zapomenuto třeba jen jedno balení starých obkladaček a sami o něm nevědí. Dnes je všeho dostatek, ale ani všechny vymoženosti moderního světa nenahradí lidskost a chuť pomoci někomu, kdo to chce mít doma hezké,“ říká žena žijící již 20 let v bytě přímo v budově centrály firmy v Čimelicích.

Odhaduje se, že rodinné firmy v Evropské unii vytváří polovinu HDP a zaměstnávají každého druhého člověka. V tuzemsku je to méně, ale Česká republika by si zasloužila, aby podíl českých a rodinných firem rostl. „Mým snem je vytvořit firmu, která bude vzorem pro ostatní české a slovenské firmy, ve které budou lidé vzájemně sdílet pozitivní emoce a budou mít na sebe maximální spolehnutí. To pak přímo pocítí naši zákazníci, kteří dle naší strategie musí být NADŠENÍ, nejen "pouze" spokojení. Jen tak se k nám budou vracet i pro svou druhou a třetí koupelnu v životě,“ popisuje své plány nový ředitel Tomáš Vala a dodává: „Na své matce obdivuji to, co dokázala. Její roli v tom, že táhneme celá rodina za jeden provaz a firmu řídíme společně.“

Jaroslava Valová dodnes firmu, spolu se třemi dětmi, stoprocentně ovládá a řídí. „Od prvního dne jsme firmě daly plné nasazení, děti i já“, dodává. Po odchodu z pozice ředitelky společnosti se bude plně věnovat předávání zkušeností zejména v oblasti řízení rodinných firem. Nadále se bude aktivně účastnit strategických meetingů společnosti týkajících se zejména financí a marketingu.

Syn Vítězslav Vala, ředitel strategie a předseda představenstva, je vizionář, který řídí strategii rozvoje společnosti, obsazování nových tržních segmentů včetně dodávek do developerských projektů a expanzi na zahraniční trhy. „Princip, kdy Tomáš kormidluje a já naviguji, pomohl firmě překročit vlastní stín už mnohokrát“, doplňuje Vítězslav Vala.
Oba bratři ke změně na nejvyšší pozici shodně dodávají, že „dohled a přítomnost paní Valové ve firmě byť na 2 hodiny denně po dobu dalších třeba 10 let je důležitější, než aby byla ve firmě už jen pár let v původní roli 12 hod denně, jako doposud.

Dcera Jana Valová, t.č. na mateřské, předsedkyně dozorčí rady společnosti, má v nejdůležitějších věcech firmy rovnocenný hlas jako oba bratři, Tomáš i Víťa.

SIKO KOUPELNY & KUCHYNĚ
je s rozsáhlou prodejní sítí (53 prodejen, více než 600 zaměstnanců, obrat přes 2,5mld Kč) nejsilnějším prodejcem kompletního koupelnového vybavení na CZ i SK trhu a zároveň největším tuzemským odběratelem rozhodujících domácích i mnoha zahraničních výrobců koupelnového vybavení. Unikátním koupelnovým centrem v Čechách je showroom SIKO KOUPELNY & KUCHYNĚ na Zličíně, na jehož interiérech se podílel atelier architektky Evy Jiřičné. V roce 2012 SIKO rozšířilo sortiment o kuchyně. V kuchyních SIKO letos svým zákazníkům nabídne revoluční možnost naplánovat si on-line desítky variant návrhů nové kuchyně během 5 minut.